Publicaties
Top Keywords
- Annotaties (57)
- Art. 10 EVRM (25)
- Auteursrecht (518)
- Bescherming van communicatie (20)
- Consumentenrecht (22)
- Content moderation (22)
- Databankenrecht (25)
- Digital Services Act (DSA) (32)
- EU (19)
- EU law (26)
- Freedom of expression (46)
- Fundamental rights (18)
- GDPR (22)
- Grondrechten (421)
- Industriële eigendom (38)
- Informatierecht (37)
- Intellectual property (29)
- Intellectuele eigendom (425)
- Internet (24)
- Journalistiek (33)
- Kluwer Information Law Series (43)
- Kronieken (18)
- Media law (28)
- Mediarecht (378)
- Mensenrechten (18)
- Merkenrecht (21)
- Naburige rechten (20)
- Omroeprecht (28)
- Online platforms (19)
- Overheidsinformatie (53)
- Personal data (35)
- Persrecht (41)
- Platforms (24)
- Privacy (326)
- Regulering (20)
- Technologie en recht (75)
- Telecommunicatierecht (127)
- Text and Data Mining (TDM) (20)
- Transparency (19)
- Vrijheid van meningsuiting (198)
Kroniek Telecommunicatierecht external link
Heks’nkaas or the "Fifty Shades of Taste" Explained by the CJEU through EU Copyright Law external link
Abstract
If the CJEU were to grant a prize to the 2018 most "original" copyright dispute, Levola Hengola v Smilde Foods (C-310/17) (the Heks’nkaas case) would undoubtedly stand among the nominees. The main reason why this case hit the spotlight is most probably because it touched upon the fundamentals of EU copyright law, namely its protectable subject-matter. Intriguingly, the complexities of copyright were unveiled by the following question: "Does Union law preclude the taste of food—as the author’s own intellectual creation—from being protected by copyright?" Notwithstanding the court’s dissenting answer, which clarified the scope of EU copyright law, it is of paramount importance to also discuss and unravel the ruling’s preceding procedure, including the Opinion by the Advocate General, as it shed light on the many existing controversies within copyright law.
Auteursrecht, Europees recht, frontpage, kaas
RIS
Bibtex
The science of piracy, the piracy of science. Who are the science pirates and where do they come from: Part 1 external link
The EU Counterfeit & Piracy Watch List: political aims and legal challenges external link
Kroniek Mediarecht external link
Annotatie bij Rb. Den Haag 19 november 2018 (TVS / Revo) external link
Annotatie bij Hoge Raad 8 juni 2018 (Pearson) external link
Openbaarheid van tarieven en licentievoorwaarden van cbo’s external link
Abstract
Op grond van de Wet toezicht zijn collectieve beheersorganisaties verplicht
‘standaardlicentieovereenkomsten
en normaal toepasselijke tarieven’ actief openbaar
te maken. Over de betekenis en reikwijdte van deze verplichting bestaat in
Nederland onduidelijkheid en zelfs onenigheid, maar (nog) geen jurisprudentie. In dit
artikel wordt gepoogd om, mede aan de hand van een analyse van de rechtsgronden
van deze verplichting, te komen tot een juiste en in de praktijk hanteerbare
interpretatie van de openbaarheidsplicht.
Auteursrecht, collectieve beheersorganisaties, frontpage, licenties, openbaarheid, tarieven
RIS
Bibtex
Smaak, auteursrecht en objectafbakening: over perceptie en bepaalbaarheid external link
Abstract
Het hoge woord is eruit: op smaak rust geen auteursrecht. Dit volgt direct uit het
Levola/Smilde-arrest, waarin het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU)
vaststelt dat de Auteursrechtrichtlijn (Richtlijn 2001/29) ‘eraan in de weg staat dat
de smaak van een voedingsmiddel op grond van deze richtlijn auteursrechtelijk
wordt beschermd en dat een nationale wettelijke regeling in die zin wordt uitgelegd
dat zij auteursrechtelijke bescherming verleent aan een dergelijke smaak’. De reden
om smaak van auteursrechtelijk bescherming uit te sluiten is dat smaak onvoldoende
nauwkeurig en objectief bepaalbaar is om object van bescherming te zijn. Als
verklaring wijst het HvJ EU op de subjectiviteit en variabiliteit van de smaakperceptie
en het ontbreken van technische middelen voor smaakbepaling. Zoals in
deze bijdrage wordt uiteengezet, is deze argumentatie niet overtuigend en zelfs
ondeugdelijk. Het bepaalbaarheidsvereiste is evenwel plausibel en navolgenswaardig,
omdat het beoogt om meer rechtszekerheid te creëren over het object van
auteursrechtelijke bescherming.
Auteursrecht, bescherming, frontpage, object, smaak