Smaak, auteursrecht en objectafbakening: over perceptie en bepaalbaarheid
Abstract
Het hoge woord is eruit: op smaak rust geen auteursrecht. Dit volgt direct uit het
Levola/Smilde-arrest, waarin het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU)
vaststelt dat de Auteursrechtrichtlijn (Richtlijn 2001/29) ‘eraan in de weg staat dat
de smaak van een voedingsmiddel op grond van deze richtlijn auteursrechtelijk
wordt beschermd en dat een nationale wettelijke regeling in die zin wordt uitgelegd
dat zij auteursrechtelijke bescherming verleent aan een dergelijke smaak’. De reden
om smaak van auteursrechtelijk bescherming uit te sluiten is dat smaak onvoldoende
nauwkeurig en objectief bepaalbaar is om object van bescherming te zijn. Als
verklaring wijst het HvJ EU op de subjectiviteit en variabiliteit van de smaakperceptie
en het ontbreken van technische middelen voor smaakbepaling. Zoals in
deze bijdrage wordt uiteengezet, is deze argumentatie niet overtuigend en zelfs
ondeugdelijk. Het bepaalbaarheidsvereiste is evenwel plausibel en navolgenswaardig,
omdat het beoogt om meer rechtszekerheid te creëren over het object van
auteursrechtelijke bescherming.
Auteursrecht, bescherming, frontpage, object, smaak
Bibtex
Article{vanGompel2019d,
title = {Smaak, auteursrecht en objectafbakening: over perceptie en bepaalbaarheid},
author = {van Gompel, S.},
url = {https://www.ivir.nl/publicaties/download/AMI_2019_1.pdf},
year = {0221},
date = {2019-02-21},
journal = {AMI},
volume = {2019},
number = {1},
pages = {9-16},
abstract = {Het hoge woord is eruit: op smaak rust geen auteursrecht. Dit volgt direct uit het
Levola/Smilde-arrest, waarin het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU)
vaststelt dat de Auteursrechtrichtlijn (Richtlijn 2001/29) ‘eraan in de weg staat dat
de smaak van een voedingsmiddel op grond van deze richtlijn auteursrechtelijk
wordt beschermd en dat een nationale wettelijke regeling in die zin wordt uitgelegd
dat zij auteursrechtelijke bescherming verleent aan een dergelijke smaak’. De reden
om smaak van auteursrechtelijk bescherming uit te sluiten is dat smaak onvoldoende
nauwkeurig en objectief bepaalbaar is om object van bescherming te zijn. Als
verklaring wijst het HvJ EU op de subjectiviteit en variabiliteit van de smaakperceptie
en het ontbreken van technische middelen voor smaakbepaling. Zoals in
deze bijdrage wordt uiteengezet, is deze argumentatie niet overtuigend en zelfs
ondeugdelijk. Het bepaalbaarheidsvereiste is evenwel plausibel en navolgenswaardig,
omdat het beoogt om meer rechtszekerheid te creëren over het object van
auteursrechtelijke bescherming.},
keywords = {Auteursrecht, bescherming, frontpage, object, smaak},
}